Der er forskellige udfordringer forbundet med at behandle kræft. Mange af de nuværende behandlinger rammer det meste af kroppen og påvirker dermed ikke kun kræftcellerne, men også mange af de normale celler. Det er en af årsagerne til, at man ikke blot kan skrue op for behandlingen. Det er også den primære grund til, at patienterne får bivirkninger og i sjældne tilfælde dør som følge af behandlingen.
Hos patienter med uhelbredelig sygdom er gevinsten ofte begrænset til få måneders ekstra levetid. Blandt patienter, der opereres for kræft, kan supplerende kemoterapi ofte medføre, at en lidt større del af patienterne reelt bliver helbredt. Man kan sige, at jo bedre patientens immunforsvar er, des bedre effekt af behandlingen kan man forvente. Der er derfor i forskningen stort fokus på, hvordan man kan forbedre kræftpatienters immunforsvar.
En del af vores forskning er fokuseret på en specifik og meget effektiv del af immunforsvaret. Det er de såkaldte naturlige dræberceller (natural killer cells, NK-celler). Vi undersøger blandt andet betydningen af NK-celler i forhold til udviklingen af kræft, senere tilbagefald af sygdommen samt for effekten af den behandling, der gives ved uhelbredelig kræft.
Senere skal denne viden også benyttes i behandlingen, når man efter planen om få år begynder at supplere kræftbehandling med NK-celleterapi i forsøgssammenhæng. Vi forventer, at den samlede indsats på sigt vil føre til mere effektive behandlinger og en bedre prognose for patienterne.